Wrapper

Main

Πώς φτάσαμε στο δέρμα

Μέσα στους αιώνες οι άνθρωποι σταδιακά άρχισαν να ανακαλύπτουν διαφορετικούς τρόπους για να διατηρήσουν τις προβιές των ζώων. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι αφαιρώντας κάποιο κομμάτι σάρκας ήταν ένα απαραίτητο πρώτο στάδιο για την επεξεργασία, όπως επίσης ότι τρίβοντας αλάτι στην προβιά τραβούσε την υγρασία, καθώς και ότι καίγοντας πράσινα φύλλα έβγαιναν καπνοί με μεθανόλη η οποία έχει θεραπευτικές ιδιότητες στο δέρμα.

Τεχνικές βυρσοδεψίας έχουν βρεθεί σε κείμενα Ασσύριων από την πέμπτη χιλιετία π.Χ και στην Ιλιάδα του Όμηρου. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν τόσο προχωρημένοι με την κατασκευή δερμάτινων ειδών ώστε άρχισαν να φτιάχνουνε γάντια. Στη Ρωμαϊκή εποχή, το δέρμα χρησιμοποιούνταν σε όλη την αυτοκρατορία. Μέχρι τον 12ο αιώνα όλες οι βασικές τεχνικές με τις οποίες επεξεργαζόμαστε το δέρμα είχαν καθιερωθεί και το δέρμα άρχισε να χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερο εύρος, από την ένδυση εξωφύλλων βιβλίων μέχρι και τον ρουχισμό.

Η Ιστορία του δέρματος

Το δέρμα είναι από τις πρώτες και τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις του ανθρώπινου είδους. Οι πρόγονοι μας χρησιμοποιούσαν το δέρμα για να προφυλαχτούν από τους εξωτερικούς παράγοντες και αυτό φαίνεται από παλαιολιθικές τοιχογραφίες στη Λέριδα της Ισπανίας, από τον παγωμένο σκελετό ενός κυνηγού από την Εποχή του Χαλκού στις Άλπεις, ο οποίος βρέθηκε να φοράει παπούτσια από δέρμα αρκούδας και ελαφιού, καθώς και από άλλα αντίστοιχα ευρήματα. Από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να σκοτώνουν τα ζώα για το κρέας τους, χρησιμοποιούν και τα δέρματα τους. Η πρώτη χρήση των προβιών των ζώων ήταν για να κρατήσουν τους ανθρώπους ζεστούς από το κρύο, έτσι τα τύλιγαν γύρω τους. Ένδυση, προστασία και υπόδηση πρέπει να ήταν από τους πρώτους τρόπους που χρησιμοποιήθηκαν οι προβιές αυτές. Τα ακατέργαστα δέρματα όμως γινόντουσαν άκαμπτα σε χαμηλές θερμοκρασίες και σάπιζαν σε υψηλές θερμοκρασίες, έτσι κάτι έπρεπε να γίνει για να μετατρέψουμε τις προβιές των ζώων αυτές σε πιο ανθεκτικό υλικό, κάπως έτσι φτιάξαμε το δέρμα.

Πού φτιάχνεται το δέρμα σήμερα

Η βιομηχανία παραγωγής δέρματος υποστηρίζει ότι το δέρμα είναι υποπροϊόν της βιομηχανίας κρέατος και ότι χωρίς την παραγωγή δέρματος θα υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ξεκάθαρα η προσφορά δέρματος εξαρτάται από την βιομηχανία κρέατος. Χώρες οι οποίες έχουν μεγάλη παραγωγή κρέατος τείνουν να έχουν και μεγάλη βιομηχανία δερμάτινων ειδών, για τον λόγο αυτό χώρες όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι μεγάλοι παραγωγοί δέρματος. Υπάρχουν περιπτώσεις όπως της Ιταλίας όπου για ιστορικούς λόγους έχει βαθιά παράδοση στην κατασκευή δερμάτινων ειδών και μέχρι σήμερα θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην βιομηχανία του δέρματος. Η βιομηχανία δέρματος της Ινδίας ξεκίνησε από την άφιξη των Βρετανών πολεμιστών τον 19ο αιώνα και την ζήτηση τους για σέλες αλόγων και μπότες, έτσι μέχρι και σήμερα η Ινδία συνεχίζει την παράδοση της και είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς δέρματος στον κόσμο. Παρ' όλ' αυτά, η τεράστια βιομηχανία της Κίνας είναι αυτή που έχει την πρωτοκαθεδρία ως ο μεγαλύτερος παραγωγός δερμάτινων ειδών στον κόσμο.

Product added to wishlist
Συγκατάθεση για cookie